Kniv nr. 35 lavet til mig selv.
Damaskusklinge af Jørn Smed.
Skæfte af masurbirk, tin og frontholk af kronhjortgevir.
Skede af rårandslæder - randsyet.
Kniven er designet lidt større end de andre jeg har lavet. Designet til at blive brugt med håndtag lidt tykkere og uden nedbøj bagpå, så den virker større at holde om og arbejde med.
Denne kniv er en af de første jeg har lavet - god og skarp. Skæfte af ibenholt, hvad frontholken også er med nysølv imellem. Rav som bagholk. Klinge håndsmedet af Steen Nielsen. Skede af rårandslæder. Den giver et godt "smeld" når den puttes i skeden.
Her er så 3 kokkeknive hvoraf de to øverste er bestillingsarbejde, den nederste lavet til mig selv.
Alle knive er Japanske Moritaka Super Aogami klinger. Den øverste "mesterkokkekniv" er 44 cm i alt med skæfte på 15 cm. Den midterste 40,5 cm med skæfte på 15 cm og nederst 34 cm med skæfte m14,4 cm.
Alle knive med skæfte af masurbirk - nederst svensk - de to andre dansk masurbirk. Bøffelhorn som holke og tin som mellemlæg.
Den "sorte ridder" er kniven jeg har lavet til mig selv, og som jeg vil give samme betegnelse som den norske smed og knivmager Håvard Bergland kalder en af sine knive "Søndagskniv".
Klingen er Damascus smedet af Poul Strande. Frontholk af mamuttand, sterlingsølv som mellemlæg og rødt fiber. Skæfte af ibenholdt der er lidt flammet og bagholk af rød fiber, sterlingsølv og det flotteste gule
rav fyldt med grønlig pollen.
Skeden rårand med lidt pauting.
Ja og lidt i forlængelse af "lillebror", som du ser nederst på siden, med den sorte skede og røde pauting. En del af et sæt kærlighedsknive jeg har lavet til min kone og jeg af det samme stykke Riopalisander. Her med håndsmedet klinge af Poul Strande, frontholk af bøffelhorn med mellemlæg af sort fiber og tin. Bagholken er med de samme materialer og skeden rårandslæder.
Kniven kalder vi "lillebror". Den har skæfte af ibenholt, frontholk af bøffelhorn, mellemlæg af sort fiber og tin. Skeden er rårandslæder, pautet lidt. Klingen er smedet
af Poul Strande - sortelokseret.
Og så er den ulovlig at gå med, selv om klingen er lille, hvis du ikke er ude i et specielt ærinde der kan forklare brug af kniv - spejder, lystfisker el. lign.
Ja det er den faktisk. Denne er så min med klinge smedet af Jens Christian Pilgaard, højpoleret og skarp som et barberblad. Skæfte i moseeg, frontholk i bøffelhorn og en lille mamutsplit oven på. Tin og morabirkebark som mellemlæg, hvad der også optræder ved bagholken, der er i poleret gult rav. Skeden kantsyet i rårandslæder med holderbånd i læder og ravknop.
Første to med skæfte af Riopalisander:
Øverst min kones kniv:
Klinge: Poul Strande damascus smedet.
Frontholk: Bøffelhorn, rød
fiber, tin.
Bagholk: Bøffelhorn, rød fiber, tin.
Skæfte Riopalisander.
Skede: Rårandslæder pautet.
Nederst min kniv.
Forskel:
Poul Strande smedet laminat kulstål, poleret.
Front- og bagholk sort fiber.
Min kones kniv øverst:
Begge knives klinger smedet af Jens Christian Pilgaard efter modeller fra Jernalderen. Begge med skæfte af moseeg.
Min kones kniv:
Klinge smedet af Jens Pilgaard.
Frontholk: Bøffelhorn, morabirkebark, tin.
Bagholk: Rav, morabirkebark, tin.
Skæfte: Moseeg.
Skede: Kantsyet rårandslæder med holder af læder og ravknap.
Til min kone.
Klinge: Poul Strande laminat poleret kulstål.
Frontholk: Okseben, sterlingsølv.
Bagholk: Rav, sterlingsølv.
Skæfte: Enebær,
Hammeren, Bornholm.
Skede: Kantsyet rårandslæder, holder i læder med stenalderkopi perle. Melsted, Bornholm.
Denne kniv er modificeret med læderstrop i skæftet med elgtak i enden. Oprindeligt uden læderstrop, men lidt svær at få ud af skeden. Nu funker det.
Ellers
håndsmedet blad af Åge Frederiksen, en af mine favoritsmede, frontholk i elgtak med birkebark fra Mora ( fra Sverige begge dele) og tinplade imellem, skæfte er masurbirk. Gaber lidt nederst ved samlingen mellem frontholk og
skæfte. Lidt ærgeligt - men så har jeg givet mig selv kniven.
Skede rårandslæder.
Billedet taget med nyt kamera og baggrund.
Min fars spejderdolk er modificeret med nyt skæfte i masurbirk, original frontholk i messing og ny skede i rårandslæder, med læderstrop og jernalderkopi glasperle som
afslutning.
Klingen er en Gazelle fra Solingen.
Dolken har siden jeg var barn været min tro følgesvend, specielt når der skulle fremstilles sværd o.lig. af brædder, ja i det hele taget når
træ skulle flækkes, hvor jeg så satte kniven på, og hamrede på klingen fra modsatte side af skæftet, som jeg jo holdt i. Jo den dolk har holdt til meget gennem tiden.
Kniven er fremstillet i år 2000 til vores tur til Nordkap som vi gennemførte i bil med overnatninger i telt. En lang og oplevelsesrig tur på E 45 gennem Norge derop,
over Finmarken og gennem Sverige hjem.
Klingen er fremstillet af den suverænt dygtige danske knivsmed Steen Nielsen, der bor i Norge. Frontholk og bagholk i okseknogle ("osso-buco") med tin og rød fiber. Skæfte i enebærtræ
fra Hammerknuden på Bornholm. Skede i rårandslæder.
Kniven er fortsat vores camping/tur kniv, som normalt har sin plads i campingvognen.
Så er kniv nummer 34 fremstillet. Den har en lille sjov historie fortalt af knivsmeden Jens Christian Pilgaard, der en dag blev kontaktet af godsforvalteren på Spøttrup Gods, der kom med en jerntremme fra godsets fængsel, der var rustet løs. Forvalteren spurgte Jens Christian Pilgaard om han ville fremstille en klinge til ham af det ene stykke jern, mod at Jens Christian selv beholdte det andet stykke til en anden klinge. Det ville Jens Christian gerne så den anden klinge er nærværende fremstille af jern fra anslået omkring det 1300 århundrede.
Frontholk er okseben (osso buco) rødt fiber og tin, bagholk rav, rødt fiber og tin, skæfte er masurbirk. Skede lavet i rårandslæder.
Kniven har en lille hvid lap af mamuttand på bugen, sådan kan det gå.
Knud-Erik Kofoed
10.07.2022 12:36
Hej. Vi har et oliventræ i haven, som vi desværre må fælde. Er du interesseret i træet til knivskæfter? Vh Knud-Erik
Knud-Erik Kofoed
10.07.2022 14:55
Hej igen. Jeg kan ikke se din mailadresse. Kan du sende mig en mail på kekofoed@hotmail.com?
Peter Kragsnæs
10.07.2022 12:56
Hej Knud -Erik. Ja nogle fede stykker kunne jeg godt få til skæfter, meld tilbage på mail. VH Peter
Peter
Fine fine knive og billeder
25.11.2016 17:31
Seneste kommentarer
01.08 | 13:40
hej var det muligt at du ville ringe på.telwfon 53342239 mvh Niels sonne
10.07 | 14:55
Hej igen. Jeg kan ikke se din mailadresse. Kan du sende mig en mail på kekofoed@hotmail.com?
10.07 | 12:56
Hej Knud -Erik. Ja nogle fede stykker kunne jeg godt få til skæfter, meld tilbage på mail. VH Peter
10.07 | 12:36
Hej. Vi har et oliventræ i haven, som vi desværre må fælde. Er du interesseret i træet til knivskæfter? Vh Knud-Erik
Del siden